În cazul în care nu suferi de boli cronice și stare de sănătate este bună, există anumite semne care ar trebui să-ți dea de gândit în ceea ce privește aportul de vitamine și minerale. O stare de moleșeală inexplicabilă, schimbări de dispoziție dese, dureri de cap, amețeli, lipsa poftei de mâncare, infecții minore, sunt doar câteva dintre semnalele care indică o carență de vitamine și minerale.
Odată observate aceste simptome, următorul pas este investigația medicală, pentru a putea fi îndrumat corect spre cel mai potrivit tratament. Nu se recomandă administrarea după ureche a suplimentelor alimentare cu vitamine și minerale.
Printre principalele cauze ale deficienției de vitamine se numără ritmul agitat al vieții zilnice, stresul prea mare, alimentația neechilibrată, bazată mai mult pe alimente procesate și nesănătoase, lipsa odihnei, sedentarismul, expunerea redusă la soare. Dacă simți că starea de sănătate actuală nu este tocmai cea mai bună și te poți regăsi în câteva dintre situațiile enumerate mai sus, atunci s-ar putea să ai nevoie de un plus de vitamine și minerale.
Iată care sunt câteva dintre semnalele care indică o carență de vitamine și minerale:
Oboseală și rezistență redusă la infecții
De obicei un sistem imunitar slăbit indică o deficiență a vitaminei C, fiind vitamina esențială în protejarea organsimului contra stresului oxidativ și al acțiunii nocive a radicalilor liberi. De asemenea, starea continuă de oboseală și letargia pot indica un nivel scăzut al vitaminei C în corp, aceasta contribuind la menținerea sănătății sistemului nervos.
Carența de vitamina C poate duce la infecții mai dese, cele mai întâlnite fiind cele de la nivelul cavității bucale, prin sângerarea frecventă a gingiilor și iritarea mucoasei.
Căderea părului și mătreața
Este normal să pierdem până la 100 fire de păr pe zi, dar există perioade în care observăm o cădere mai accentuată a părului, care nu este produsă neapărat de folosirea unor anumite produse sau de pieptănatul agresiv. Dacă la acest simptom se mai adaugă mâncărimi la nivelul scalpului, mătreață, exfoliere și scal uscat, atunci s-ar putea să ai nevoie de un aport mai mare de vitamina B8, numită și biotină. Aceasta este vitamina esențială implicată în procesul de regenerare al celulelor de la nivelul scalpului și foliculilor de păr.
Stomatita și infecții ale cavității bucale
Stomatita se manifestă prin ulcerații la nivelul cavității bucale, pe gingii, limbă, cerul gurii și obraji. Este o afecțiune destul de dureroasă și extrem de incomodă. Cauzele pot fi multiple, însă de cele mai multe ori, persoanele predispuse la apariția stomatitei înregistrează un nivel scăzut al acidului folic, vitaminei b12 și al fierului din sânge.
Rezistența corpului este mai redusă la infecții în cazul acestor carențe și astfel stomatita are șanse mai mari să se dezvolte. Printre simptomele stomatitei se mai număr respirația urât mirositoare, senzațiile de arsură și dificultatea la înghițire.
Acnee și pete
Coșurile care apar des pe față, brațe, spate și zone decolteului pot să indice o carență de vitamina A și E. La fel și pielea iritată, cu pete mici roșii, care se arde ușor prin expunerea la soare. Este un semn că ar trebui să incluzi în dieta zilnică mai multe alimente bogate în acii grași esențiali, și aici vorbim mai ales de nuci, semințe, pește, dar și legume cu frunze verzi, care îți aduc un aport considerabil de vitamina A. Nu uita de hidratarea continuă a pielii, mai ales în cazul tenului sensibil și uscat, mult mai predispus la iritații și coșuri.
Crampe și cârcei
Dacă te trezești dimineața și nu te poți întinde normal din cauza cârceilor dureroși sau la orice efort fizic apar crampe și junghiuri musculare, s-ar putea să suferi de o carență de magneziu și calciu. Aceste două minerale sunt esențiale în menținerea sănătății oaselor, a elasticității și mobilității mușchilor, susțin rezitența catilajelor și a tendoanelor și reprimă tensiunea de la nivelul mușchilor și al oaselor. Deficiențele de magneziu și calciu se resimt mai des în cazul femeilor, care trebuie să fie atente la nivelul acestor minerale în organism, pentru că odată cu vârsta, crește riscul de dezvoltare a osteoporozei sau a reumatismului.
Concluzie
De cele mai multe ori alegem să ignorăm unele semnale pe care corpul încearcă să ni le transmită și ne întrebăm mai târziu oare ce a cauzat apariția unei infecții sau a unei boli mai grave. De aceea este bine să ne observăm în permanență organismul și să avem grijă să-i oferim întreaga gamă de vitamine și minerale, astfel încât sistemul imunitar să fie puternic, iar energia fizică și mentală la un nivel normal.
Lasă un răspuns